Het instelbare membraan is een uitvinding van 3M die u laat luisteren naar zowel laag- als hoogfrequente tonen zonder dat het borststuk van de patiënt hoeft te worden gehaald, of moet worden omgedraaid of worden verwijderd.
Door verschillende druk uit te oefenen op de patiënt, past het instelbare membraan zich aan zodat u alleen laag- of hoogfrequente tonen zult horen. Wanneer u het instelbare membraan op de patiënt plaatst en lichte druk uitoefent, worden er laagfrequente tonen doorgegeven. Wanneer u het instelbare membraan gebruikt en meer druk uitoefent, worden de hoogfrequente tonen benadrukt.
Dit gemak zorgt ervoor dat u tijd bespaart en uw focus kunt leggen op de patiënt in plaats van dat u moet bedenken of moet luisteren met de kelk- of membraanzijde van het borststuk.
Ten eerste, het is heel belangrijk dat u de stethoscoop juist draagt. Alle Littmann stethoscopen hebben headset die gebogen zijn en zijn ontworpen om precies op uw gehoorgang te passen. Dit is de juiste draagwijze: Houd de stethoscoop met de oorbuizen verticaal. Bij het plaatsen van de oordopjes in uw oren, zorg ervoor dat de gebogen oorbuizen naar voren wijzen, richting uw neus.
Zodra de stethoscoop correct is georiënteerd, kunt u het volume aanpassen met de "+" en "-" knoppen op het keypad. Zorg ervoor dat het midden van het borststuk goed contact maakt met de patiënt; hier zit namelijk de geluidssensor. Wanneer u nog altijd niets kan horen, neemt u dan contact op met de 3M Klantendienst via (+32) 02 722 51 11 of via het Neem Contact Met Ons Op-formulier
Bij het gebruik van de 3M™ Littmann® Elektronische Stethoscoop Model 3100 en Model 3200 zijn er diverse technieken die belangrijk zijn om te weten en die de auscultatie-ervaring substantieel kunnen verbeteren.
De geluidssensor, waar al het geluid binnenkomt, is vrij klein en bevindt zich in het midden van het borststuk (om dit te demonstreren, kunt u het membraan eraf halen en zoeken naar een inkeping onder een witte sticker). Het gebied rond de geluidssensor doet niets op het gebied van geluidsverwerving. Daarom is het belangrijk om het contactpunt met de patiënt te focussen op het midden van het borststuk.
Er is slechts licht contact noodzakelijk met de Littmann elektronische stethoscopen. Dit omvat zowel de gebruik van de stethoscoop als het contact met de patiënt. Een teveel aan druk op de patiënt kan resulteren in kunstmatige geluiden.
Contact met de patiënt moet stabiel en consistent zijn voor optimale geluidskwaliteit. Het bewegen van het borststuk zorgt voor wrijvingsgeluid. Het beste wat u kunt doen is om uw auscultatie-onderzoek te beginnen op een lager versterkingsniveau. Vervolgens, wanneer u probeert te luisteren naar een moeilijk hoorbaar geluid, verhoogt u het versterkingsniveau. Het gebruik van versterking op deze manier zorgt ervoor dat u storende geluiden vermindert tijdens uw onderzoek.
Als laatste is het belangrijk om de verschillen in technieken tussen niet-elektrische stethoscopen en de Littmann elektronische stethoscopen te onderkennen. Houd de Littmann elektrische stethoscoop lichtjes vast, maakt licht contact met de patiënt en focus het contactpunt op het midden van het borststuk, stabiel blijven zorgt voor de hoogst mogelijk geluidskwaliteit en auscultatie-ervaring.
Een Littmann® Model 3100 en Model 3200 heeft een levensduur van gemiddeld 60 uur als u deze continu zou gebruiken. (Afhankelijk van het gebruik van Bluetooth®, is het mogelijk dat u een kortere levensduur van de batterij met model 3200 ervaart.) Alvorens de batterij volledig leeg is, krijgt u een waarschuwingssignaal te horen wanneer u deze nog twee uur onafgebroken kunt gebruiken. De levensduur van de batterij wordt bespaard indien u het Littmann®-logo op het LCD scherm ziet, u bent dan in stand-by mode. Om de stethoscoop te activeren moet u met uw vinger op het membraan tikken of een toets aanraken. Om de stethoscoop volledig uit te schakelen, kunt u niets doen, dan valt deze zelf uit na de op voorhand ingestelde tijd in de POWER-setting of u kunt de aan-/uitknop twee seconden inhouden (dit heeft de voorkeur).
Er zijn verschillende manieren om de levensduur van de batterij te verlengen:
1. De achtergrondverlichting minimaliseren. Selecteer Menu > BACKLITE en vervolgens DISABLE of ON DMND (on demand). Met DISABLE is de achtergrondverlichting altijd volledig uitgeschakeld. Met ON DMND, kan u de achtergrondverlichting activeren met een druk op de aan-uit/knop. Indien u graag de achtergrondverlichting altijd geactiveerd heeft zodat u het LCD scherm beter kan lezen, kan u dit aanpassen in Menu > BACKLITE > ALWAYS. Dit activeert de achtergrondverlichting op half vermogen zodat dit te allen tijde een visuele hulp is, maar toch een minimale capaciteit van de batterij vraagt.
2. Verzeker u ervan dat de Auto On / Auto Off toepassing geactiveerd is (ingesteld bij eerste gebruik) - dit helpt de batterijlevensduur te verlengen. Deze toepassing kan aangepast worden aan uw eigen wensen, u kan zelf beslissen na hoeveel tijd de stand-by mode wordt ingeschakeld. Om uw batterijlevensduur maximaal te verlengen, kiest u Menu > POWER > LOW. Zo zal uw stethoscoop na 10 seconden van inactiviteit in de stand-by modus gaan.
De geluidskwaliteit blijft gegarandeerd, zelfs als de batterij bijna leeg is. De elektronische stethoscoop functioneert niet zonder een batterij.
Voor optimale draadloze verbindingsprestaties is het belangrijk dat het borststuk van de stethoscoop en de USB-stick dicht bij elkaar in de buurt zijn en dat er een open lijn tussen de twee apparaten wordt bewaard. Muren, meubilair en lichamen verzwakken het draadloze signaal.
Het positioneren van de stethoscoop en de draadloze adapter is cruciaal voor goede draadloze prestaties. In sommige gevallen kan het gebruik van een USB-verlengkabel die de adapter naar een hogere posities brengt of de oriëntatie aanpast al een verbetering opleveren. 3M raadt aan om StarTech Destktop USB-verlengkabels te gebruiken, of gelijkwaardig, die online gekocht kunnen worden bij diverse winkels of bij uw lokale elektronicazaak.
Tijdens de opname kan het helpen om de pc direct naast de patiënt te plaats (in plaats van achter de patiënt) zodat het lichaam van de patiënt het signaal niet kan blokkeren. Houd het borststuk stevig vast met uw vingertoppen (in plaats van in uw gehele hand) om de draadloze antenne optimaal te laten functioneren. Minimaliseer de afstand tussen stethoscoop en pc. Onder normale omstandigheden moet een afstand van 3 meter makkelijk te halen zijn.
Werkomgevingen kunnen een rol spelen bij verbindingsprestaties. Draadloze telefoons, mobiele telefoonaccessoires, magnetrons en wifi-apparatuur kan allemaal een rol spelen bij het verminderen van de verbindingsprestaties en daar moet rekening mee gehouden worden wanneer de verbindingsprestatie minder is dan gewenst.
Standaard worden alle opnames onmiddellijk afgespeeld op uw Littmann 3200 stethoscoop via Bluetooth. Luisteren naar eerder opgenomen geluiden met de Littmann model 3200 stethoscoop wordt aanbevolen aangezien de geluidskwaliteit identiek is aan hetgeen u hoorde toen u het geluid opnam. Indien op uw pc het verbindingsicoon groen (op StethAssist™ of Cardioscan®) is, probeert u dan het volume te verhogen door op de "+" knop van uw stethoscoop te drukken.
Indien het vakje "Play to pc" aangevinkt is, zal het opgenomen geluid op de luidsprekers van uw pc afgespeeld worden in plaats van op uw stethoscoop. Aangezien veel lage frequentiegeluiden voorkomen in auscultatie, kan het zijn dat u de indruk krijgt dat er geen geluid wordt afgespeeld. Computerspeakers (zeker ingebouwde laptopspeakers) hebben een zeer slechte audiorespons, waardoor u het idee krijgt dat er geen geluid wordt afgespeeld. Wanneer 'play to pc' is geselecteerd, werken koptelefoons doorgaans erg goed. Desktopspeakers zorgen ervoor dat u de opname kunt horen, maar deze zullen de laagfrequente geluiden doorgaans verstoren. Het beste alternatief voor het afspelen van de opgenomen geluiden aan een publiek is om een speakersysteem te gebruiker met een midlevelspeaker en een subwoofer.
Voordat u data kunt overzetten tussen twee Bluetooth®-apparaten, moeten deze eerst elektronisch 'gekoppeld' worden. Koppelen is een ontdek- en authenticatieproces dat ervoor zorgt dat uw met Bluetooth uitgeruste Littmann 3200 stethoscoop kan communiceren met een ander met Bluetooth uitgeruste apparaat, er ontstaat een verbinding tussen de twee apparaten en ze worden een vertrouwd paar. Terwijl StethAssist vertrouwde koppelingen met tot wel acht apparaten kan onthouden, is het slechts mogelijk om met één gepaard apparaat per keer te communiceren. Daarnaast kunt u niet twee Littmann model 3200 stethoscopen met elkaar verbinden.
Eenmaal verbonden, kan de Littmann model 3200 stethoscoop worden verbonden met de pc waarop StethAssist draait. Selecteer de CONNECT-optie door de (M) knop in te drukken en los te laten. Het LCD-scherm laat zien dat de Bluetoothverbinding geactiveerd is. De stethoscoop gaat automatisch terug naar de operationele status.
Wanneer u de hartslag van een patiënt wenst af te lezen van de display, is het belangrijk dat u het exacte midden van het borststuk op de juiste plaats houdt, aangezien zich hier de geluidssensor bevindt. Het duurt vijf seconden om de eerste hartslag te berekenen. Deze wordt om de twee seconden bijgewerkt. De hartslag wordt vervolgens tien seconden getoond nadat u het borststuk van de patiënt haalt. Voorafgaand aan de geïnitialiseerde lezing, vertoont de monitor twee streepjes (--). Voor hartslagen die buiten 30-199 per minuut vallen, vertoont de monitor ook deze twee streepjes (--).
Wanneer u de hartslag van een patiënt wenst af te lezen van de display, is het belangrijk dat u het exacte midden van het borststuk op de juiste plaats houdt, aangezien zich hier de geluidssensor bevindt. Het duurt vijf seconden om de eerste hartslag te berekenen. Deze wordt om de twee seconden bijgewerkt. De hartslag wordt vervolgens tien seconden getoond nadat u het borststuk van de patiënt haalt. Voorafgaand aan de geïnitialiseerde lezing, vertoont de monitor twee streepjes (--). Voor hartslagen die buiten 30-199 per minuut vallen, vertoont de monitor ook deze twee streepjes (--).
De weergave van de akoestische hartslag functioneert op zijn best als de Littmann Model 3100 or Model 3200 apicaal bij het hart van de patiënt geplaatst wordt. Het kan gemonitord worden met alle soorten filters of volumeniveaus. Als de hartslag verandert van regelmatig naar onregelmatig, als de patiënt te veel beweegt of als er te veel longgeluiden worden opgevangen tijdens de auscultatie, geeft het scherm een knipperend getal of twee streepjes (--). Met oefening, zal uw kunde om de hartslag van uw patiënt op de display weer te geven, snel verbeteren. De hartslagsnelheidsfunctie is voor ons ontwikkeld en gevalideerd op mensen.